Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Valpebiting

Skrevet av Britt Janne Karlsen

Valpebiting er normal atferd!
Vi må bare lære vaplen til å kontrolle atferden innenfor de rammer vi setter. Vi må vite hvorfor valpen biter i fingrer og klær, og gjennom forståelse gjøre de tiltak som er nødvendig slik at atferden ikke utvikler seg i feil retning.  

Publisert: 12/11/2019

Trening , Valp

Valpebiting er helt vanlig og er en sosial atferd der valpen skal lære seg å kontrollere kjevetrykket. Like fullt er det ubehagelig å kjenne de spisse valpetennene ta tak i en bar ankel! Vi mennesker er mer ømskinnet enn hunder og dette skal vi lære valpen.

Prøv først ignorering i forhold til valpebitingen. Hvis du for eksempel koser med valpen og den begynner å bite, reis deg opp og snu ryggen til. Ikke ta kontakt igjen, før valpen er rolig. Vær så konsekvent som mulig. Forhåpentligvis kobler valpen egen valpebiting med at du trekker deg unna. De fleste valper er sosiale, og interessert i å få oppmerksomhet. Derfor ser gjerne valpen din hva som lønner seg: Er jeg rolig og ikke biter, - da får jeg kos!

Samtidig med at du ignorerer valpebitingen, så belønner du den atferden som du ønsker mer av. Når hunden ikke biter eller maser venter du noen sekunder, og så får valpen belønning i form av kos, godbit, lek. Velg noe som hunden din har vist deg at den liker. Biter valpen når dere leker bør du stanse leken før valpen blir for ivrig og oppkavet. Det er ofte da den begynner å bite.

Hvis det er problematisk å ignorere fordi hunden biter hardt eller mye, bør du forkaste dette tiltaket. Ellers ender du opp med å ignorere hunden inntil den biter så hardt at du bare må reagere. Hunden finner ut at om den bare biter lenge nok eller hardt nok vil den til slutt få en reaksjon. Da har vi trent hunden til det motsatte av det vi egentlig hadde tenkt. Å belønne at hunden er rolig kan du gjøre uansett.

Hvis ignorering ikke kan brukes på valpebiting, kan time-out (sosial atskillelse) være et godt virkemiddel å bruke. Når valpen er innendørs, er det praktisk å ha en snor festet til halslenken, slik at man lett kan få tak i valpen, når man har behov for det. Når man benytter time-out, ved for eksempel valpebiting, tar man rolig tak i valpesnoren når valpen starter bitingen. Man geleider valpen ut nærmeste dør til et rom der det ikke skjer særlig mye spennende. Poenget med dette er at valpen ikke kan få være sammen med deg, hvis den ikke oppfører seg som du ønsker. Det gjelder som med så mye annet å være konsekvent! Starter valpen å bite, leier du den rolig ut på et kjedelig rom. Vent ca 15 sekunder og slipp valpen inn igjen hvis den er rolig. Overse den når den kommer inn.

Fordeler med å bruke valpesnor

Minske kontakt:

Bruker du time-out, og holder valpen i halsbåndet eller kanskje bærer den, blir det mye kontakt mellom deg og valpen. Ønske om kontakt og oppmerksomhet, kan ha vært årsaken til at valpen begynte å bite, derfor er det greit å unngå at valpen oppnår akkurat det i denne situasjonen.

Timing

Det er enklere å raskt ta tak i en snor, akkurat i det øyeblikket valpen starter bitingen. Time-out som virkemiddel vil derfor ha bedre effekt med bruk av valpesnor. Man blir mer presis i forhold til når man rekker å reagere. Hvis valpen ellers gjør noe ugagn, er det enklere å få tak i valpen ved hjelp av en snor, hvis den gjemmer seg under sofaen for eksempel.

Time-out kan også være at du selv går ut bak en lukket dør, hvis valpen begynner å bite. Du går inn igjen til valpen etter for eksempel ca 10-30 sekunder, hvis valpen er rolig, og uten voldsomme gjensynsscener. Er du ute på tur, kan time-out være at du kjapt binder hunden til et tre eller lyktestolpe, hvis hunden har bestemt seg for å henge fast i buksen din når dere er ute og går.

Ved valpebiting kan du benytte deg av et av valpenes egne virkemidler. Allerede i valpekassen lærer valpen at den ikke bør bite så hardt at det gjør vondt. Om en valp biter en annen valp litt for hardt i en lekesituasjon, vil den andre valpen komme med et ”valpehyl”, og trekke seg vekk, sånn at leken avsluttes. Du kan bruke samme knepet hvis valpen din biter. Da kommer du med et lite hyl, og som tidligere nevnt trekker du deg vekk og ignorerer valpen din. Leken kan ta til igjen når valpen er rolig.

Det høres kanskje litt rart ut når man er midt oppi det, men du skal faktisk være GLAD for at valpen din biter på deg og andre! Dette er et godt tegn på at valpen din utvikler seg normalt og er sosial. Dersom valpen din ikke naturlig valpebiter eller forsøker å hoppe opp på folk bør du ta kontakt med oss for hjelp til å trene hunden til å bli mer sosial.

Er du interessert i utdanning innenfor dyrefag og trening ? Les mer utdanning
 

Har du flere spørsmål om valpebiting eller noen annet du ønsker å høre mer om? 
Se våre kurstilbud og online valpekurs med Rune Fjellanger