Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Statsministeren besøker Fjellanger Hundesenter

Bedriften som ble startet som Fjellanger Hundeskole i 1988 av Rune Fjellanger, men er ikke lenger bare det.

Ifølge ordføreren i Os, Marie Lunde Bruarøy (H), har bedriften mange bein å stå på. Det var henne som tipset statsministeren om hundesenteret.

– Erna hadde lyst til å stoppa hos oss på veien sørover. Jeg spilte inn Fjellanger Hundesenter som et fint sted å besøke fordi de er en veldig spennende bedrift, påpeker ordføreren.

Sitat fra Os & Fusaposten

Publisert: 14/08/2017

Nyheter

Forskning og innovasjon

I tillegg til å være en tradisjonell hundeskole, driver Fjellanger Hundesenter også med forskning. Og i forbindelse med at hunder blir benyttet til minesøk for FN, oppdaget en at de også kunne finne skrapstål som var nedgravd. Dermed gikk en i gang med et forskningsprosjekt i lag med Statoil og Gassco der en har lykkes med å påvise skjult korrosjon (korrosjon under isolasjon).

– Da vi  besøkte hundesenteret søndag, fortalte de tilsatte at bedriften har flere kunder i offshore-næringen. Hundene snusar seg fram til rust i rør i Nordsjøen, forteller Bruarøy.

Men hundene reiser ikke offshore, slik mange tror. Ved hjelp av luftprøver, som blir hentet ut frå rørene, og som blir sendt til land i noene spesialutvikla beholdere, kan de firbeinte slå fast om det er rust i røret eller ikke.

Rust er ikke det eneste hundene kan få ferten av. I desse dager holder Fjellanger Detection and Training Acadamy (FDTA) på med et prosjekt i samarbeid med Helse Bergen og Bergen Teknologioverføring (BTO). Tanken er at hundene ved hjelp av utåndingsprøver fra pasienter skal kunna snuse seg frem til hvem som har lungekreft og ikke. Prosjektet blir ifølgje nettsiden til Fjellanger Hundesenter finansiert ved hjelp av forskningsrådets FORNY-midler, samt egenfinansiering fra de tre partene som deltar i prosjektet.

– Vi fikk lov til å se en av hundene i aksjon inne på labben. 12 prøver ble satt ut på en karusell samtidig. Deretter gikk hunden, som var alene i rommet, systematisk til verks. Han tok for seg hver enkelt prøve på en kjapp og effektiv måte, sier Bruarøy, og forteller at hundesenteret benytter same type beholdere i kreftprosjektet som i Nordsjøen.

Mektig imponert

– Fjellanger Hundesenter er virkelig en gründerbedrift på mange ulike måter. At en kan få hunder til å «arbeide» i helsevesenet, er skikkeleg kult, sier ordføraren.

Ho legg til at alle de fremmøtte var svært imponerte over hva en får til hos bedriften i Åsen.

– Erna var mektig imponert, og vi som kommer frå Os, var selvsagt stolte over bedriften, og det arbeidet de bidrar med, sier Bruarøy.

 

Se omtale i midtsiden den 30. juli

http://www.midtsiden.no/erna-solberg-besokte-fjellanger-hundeskole