Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Lær hunden å rulle rundt

Noen ganger kan det som er moro også være nyttig.

Å lære hunden til å ligge på siden, på ryggen eller kanskje å rulle helt rundt. Er den på siden eller på ryggen kan du fint kombinere dette med en “liten helsesjekk” som å se på poter eller kontrolere om der kunne være en flott som hadde satt seg i pelsen.  Trener du en del på dette med at   hunden kan ligge på rygg eller siden, vil du også kunne kombinere dette med kloklipp eller om det skulle være noe annet som tilsa litt nærmere ettersyn.

Mål: Hunden skal på kommando legge seg på ene siden og rulle over til den andre siden

Utstyr: Godbiter (belønning)

Av Elisabeth Vange og Raymond Røed

Publisert: 26/04/2016

Begynn med hunden liggende. Hold en godbit (eller flere) i hånden. Ta godbiten foran nesen til valpen og før hånden mot valpens skulder og oppover ryggen. Strekker valpen seg langt nok etter godbiten vil den legge seg over på siden. Gi valpen en godbit når den ligger på siden.

Mens valpen ligger på siden fortsetter du å lokke valpens hode mot skulderen og oppover ryggen, så mye at valpen legger seg over på rygg. Gi valpen en godbit når den ligger på rygg.

Når valpen din ligger på rygg fører du hånden videre mot bakken på den siden du ønsker valpen skal rulle over til. Følger valpen hånden din ,vil den da rulle over fra ryggen til siden igjen. Gi valpen en godbit for å rulle rundt.

Noen valper strekker seg ikke langt nok etter godbiten, og synes kanskje det er ubehagelig og rulle over på rygg. Da kan det være lurt å gi flere godbiter underveis, og å gi valpen tid til å bli mer fortrolig med øvelsen.

Etter mange repetisjoner vil valpen enkelt rulle rundt, når du lokker den med hånden. Da er det på tide å knytte kommando-ord til handlingen og å fjerne håndbevegelsen du bruker som hjelp. Når du skal knytte kommando-ord til handlingen, sier du ordet rett før du hjelper hunden å rulle rundt. Å fjerne hjelpen, altså håndbevegelsen, må gjøres gradvis. Du gjør håndbevegelsen din mindre og mindre, og tar den til slutt helt bort. Dersom valpen din plutselig ikke skjønner hva du vil, har du sannsynligvis fjernet hjelpen for raskt.