Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Ha full kontroll! Langline, bånd og valpesnor.

Vi ønsker å få full kontroll, men det gjør hunden også når det gjeder å oppnå fordeler eller oppnå det den ønsker. Atferd som lønner seg blir gjentatt. Hvis du vil ha en hund som holder seg ved deg når den treffer andre hunder, og ikke løper bort til fremmede uten videre, må du lære hunden at det lønner seg aller mest å bli hos deg.

Problemet i denne situasjonen er at hvis din hund vil hilse på en hund den møter, lærer den ganske tidlig at den må være rask å løpe bort til den andre dersom den skal lykkes. Holde nødvendig avstand til deg slik at du ikke rekker å gripe inn, er noe av de første den lærer. Her kommer langlinen inn….

Av Maj-Brit Iden

Publisert: 07/01/2020

Kommunikasjon , Trening , Valp

Med langlinen kan du hindre hunden i å stikke bort til den andre hunden, og vise den at det er lurt å være hos deg ved å belønne den med godbiter og ved å gi den tilgang til den andre hunden når det passer deg. På samme måten som du sørger for å ikke gjør det pinlig enkelt for hunden å lære seg at den kan forsyne seg fra bordet ved å la den være alene med festmiddagen i en time. Har den først forsynt seg av bordet en gang, kan du være sikker på at det går lettere neste gang. Og har den fått for vane å storme bort til alt den ser av hunder blir det lettere og lettere for hver gang å storme av gårde.

I mange situasjoner er langline svaret, ikke for å hale hunden inntil oss, men for å hindre den i å oppdage hvor lett det er å bare sette av gårde og forlyste seg med alt hva hjertet begjærer. Ofte kan det lønne seg å ha en matglad hund i bånd de første gangene den er med i middagselskap, spesielt hvis det er folk tilstede som kommer til å kaste eller miste mat til hunden, eller folk som er kommer til å kveppe og miste all maten de har i hendene. Har du hunden under kontroll kan du belønne den for å ligge rolig, og hindre at den blir belønnet for å tigge og være voldsom.

I mange tilfeller hvor det er fristende å straffe hunden kan det være tilstrekkelig å hindre den i å oppnå noe positiv med det den gjør – igjen er langline eller vanlig line et nøkkelord.

I mange sammenhenger kan det være lurt å bruke en valpesnor (1-2 meter uten løkker). Hvis valpen har denne på seg er det lettere å få tak i den i en del situasjoner. Mange valper oppdager fort når du har tenkt å bruke time-out og prøver å stikke av. Selv inne i et hus kan det ta litt tid å få fanget en liten valp som har bestemt seg for å være vanskelig. Enda verre er det at mange hunder synes det er en artig lek, og det som var tenkt som straff blir plutselig en kjempebelønning.  I mange tilfeller vil valpen kunne vegre seg for å komme helt inntil deg, f.eks når den skal i bånd eller i bilen (eller i dusjen eller ut fra under sengen). Hvis du har noen situasjoner med valpen din, kan du vurdere om en valpesnor (eller langline) kan være til hjelp. Det er så godt som alltid uheldig å måtte fange valpen for å få det som du vil. Før eller siden vokser de til og blir så smart og kvikk at det kan bli en utfordring å få tak i dem.

Snoren kan også brukes til å stoppe valpen når den  er i ferd med å gjøre noe du ikke liker, som å forsyne seg av vaflene. Har de snoren på kan du sette foten på den i stedet for å slenge deg over kaffekoppene. På samme måte kan du stille og rolig sette foten på linen for å hindre hunden i hoppe opp på folk i enkelte situasjoner.

Har du noen flere spørsmål?

Anbefaler vi Gratis online valpekurs med Rune Fjellanger