Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Forebygging og redusering av bjeffing

Når man skal prøve å forhindre at hunden bjeffer må vi å prøve å finne ut hvorfor hunden bjeffer. La oss se på et eksempel der hunden bjeffer den på folk som går forbi hagen eller vinduet. Hvis hunden bjeffer for at folk skal forsvinne så er det jo nettopp det som skjer. Hunden vil nok fortsette å bjeffe hver gang den oppdager noen ved huset. Hunden har snublet over en løsning som fungerer, og vil fortsette med det. Ifølge hunden selv, er den sikkert både tøff og flink som får folk unna!

Skrevet av Britt Janne Karlsen

Publisert: 03/01/2017

Atferdsproblem , Trening

Er du interessert i utdanning innenfor dyrefag og trening se våre tilbud om utdanning . Les mer utdanning

Ønsker du hjelp med din hund? 
Prøv en online konsultasjon!

Kontakt

 

Her kan vi rent praktisk endre flere ting for å unngå at hunden fortsetter å bjeffe i hagen, inne i huset eller ved vinduet. Hvis hunden skal få være ute alene i hagen, bør den være i en del av hagen, der den ikke har oversikt over forbipasserende. Hvis dette ikke er mulig, bør man unngå at hunden er alene ute i hagen. Inne i huset bør hunden ikke lenger få være i det rommet der den kan se at folk passerer, evt kan man trekke for vinduer eller plassere noe foran. Hunden lærer lettere å passe på huset og være vakthund, hvis den har anledning til å ha kontroll og oversikt over vindu og dører. Vi har som utgangspunkt at de fleste ønsker seg en vanlig familiehund, og ikke en vakthund. Det kan synes sjarmerende at det lille knøttet på noen få kilo synes å ville forsvare sin eier, men det som er sjarmerende i dag, kan vise seg å bli anstrengende i morgen. Den eneste feilen hunden har gjort, er å bli eldre.

Prøv å være litt i forkant, før situasjonen med bjeffing oppstår, hvis det er mulig. Ser eller hører du noen som kommer gående, før hunden oppdager det, prøv å få hundens oppmerksomhet. Belønn så hunden, gjerne med lek eller tren lydighet. Gjør noe som dere begge liker. Blir hunden mer opptatt av deg, får den mindre tid til bjeffing.

Bjeffer hunden for å få vår oppmerksomhet, for å få kontakt med oss, er en mulighet å ignorere bjeffingen. Belønn hunden først når den har vært stille og rolig i minst tre sekunder. Hundens opplevelse kan være at negativ oppmerksomhet er bedre enn ingen. Da er det ikke en genistrek å kjefte på hunden, hvis den bjeffer. Fokuser på det du ønsker mer av, nemlig det at hunden er rolig.

Enkelte hunder bjeffer, hvis de blir redd eller kvepper for noe. Som hovedregel, bør hunden få undersøke det den ble redd for og på egenhånd finne ut hva dette skumle kan være for noe. Når hunden undersøker det den bjeffet på, bør man ikke trøste hunden, da kan man forsterke hundens redsel.

En forklaring på at hunden bjeffer er at den er opphisset. Kanskje hunden bjeffer ekstra mye når du og hunden er kommet på kurs og den er meget ivrig og forventningsfull etter å få hilse eller å ta noen løperunder. Vent til hunden er rolig før den får hilse på andre hunder, sånn at den oppnår kontakt, lek o.s.v. kun hvis den ikke bjeffer. Bjeffing kan imidlertid også synes å være selvforsterkende, - det virker som om enkelte hunder syns det er stilig å høre sin egen stemme.

Bjeffer hunden av kjedsomhet, er det gjerne mer stimulering den trenger. En hund som får bruke både nese, hode og kropp blir mer rolig, fordi den har fått utfordringer og fått bruke oppspart energi.

Når hunden kommer inn i unghundperioden, virker det noen ganger som om den ser uttallige usynlige fluer og spøkelser ved høylys dag. Som hovedregel, lat som ingenting, og tenk at det hele snart går over, i hvert fall hvis man ikke gir oppmerksomhet på det. Hvis bjeffingen ser ut til å øke i mengde eller intensitet, ta kontakt med oss for hjelp!