Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Alenetrening

Valper er født inn i et sosialt samhold med mor og søsken. Når den kommer i sitt nye hjem blir familiemedlemmene det nye sosiale nettverket. Valpen må lære at i sitt nye hjem må den også lære å være alene. Start treningen umiddelbart den er kommet i sitt nye hjem. Alenetrening er også enklest å lære valpen med en gang før den har etablert sterke bånd til oss. Starter derfor treningen med en gang, så vil den nesten ikke merke til at du har vært borte.

av Britt Janne Karlsen

Publisert: 18/12/2019

Trening , Valp

 

Det er viktig å trene på at valpen er alene hjemme. En eller annen gang oppstår en situasjon der du må forlate valpen. Det er like greit å starte med treningen allerede fra begynnelsen, når du har fått valpen i hus. Valpen vennes til at du kommer og går, at det er helt normalt i hverdagen vår.

Begynn i god tid, før valpen må overlates til seg selv i flere timer. I begynnelsen består alenetreningen rett og slett av at man lukker en dør etter seg og kommer inn igjen. Vips har valpen vært alene for første gang! Man henter seg en kaffekopp på kjøkkenet, når valpen er i stuen, og nok en gang har valpen vært en stund for seg selv. Gå gjerne uten at valpen ser at du går. Ikke lag noe nummer av at du går eller kommer igjen!

Piper eller bjeffer valpen når du går eller før du skal gå inn igjen til den, bør du ignorere den og vente minst tre sekunder. Poenget her er at valpen ikke skal belønnes når den piper. Den får være sammen med deg når den er stille og rolig. Man unngår at hunden finner ut at bjeffing, piping eller lignende virker for å få deg til å ta kontakt.

Neste steg i treningen, blir å gå ut av huset. Begynn med å gå ut av huset noen sekunder, siden et halvt minutt, øk til ett minutt, deretter to minutt, tilbake til ett minutt o.s.v. Takler hunden dette greit, øker du tiden gradvis. Gå ikke inn igjen hvis hunden er urolig. La tidsrommet du er borte være variabelt, slik at du øker og minsker tiden om hverandre. De 30 første minuttene er gjerne de vanskeligste for hunden din. Kan hunden din være alene 3 timer, klarer den oftest også 4 timer. Tren gjerne på ulike tidspunkt på dagen, slik at hunden venner seg til å være alene både på dagtid og om kvelden. Du kan eventuelt gi hunden litt mat eller godbiter, slik at den er opptatt med å spise, og ikke merker at du går. For noen hunder virker det beroligende hvis du har radioen på når hunden er alene hjemme.

Hvis en hund har problemer med å være alene, går det ofte mye bedre hvis den er alene i bil. En forklaring kan være at hunden er vant til at vi stopper og gjør diverse ærend, uten å lage noe vesen av det. Man kommer hele tiden tilbake, og intervallene man er borte er forskjellig.

Har du flere spørsmål om dette med å få valpen til å være alene eller noe annet du ønsker svar på?

Anbefaler vi Gratis online valpekurs med Rune Fjellanger