Les & Lær 

   Tips, nyheter og trender

Å lære valpen å bli husren

Når valpen kommer i et nytt hjem har den som oftest ikke lært at den skal tisse og gjøre fra seg ute.  Start treningen med en gang du får valpen hjem.  Innarbeid gode rutiner å se om du kan lære deg noe mønster i dens atferd som kan fortelle deg at noe er «på gang».

v Britt Janne Karlsen

Publisert: 08/04/2016

Trening , Valp

Trenger du hjelp med valpen?

Vi anbefaler Gratis online valpekurs med Rune Fjellanger

Begynn treningen med å få valpen ”stueren” med en gang du har fått den.

Du er på god vei til å få valpen stueren, hvis du er konsekvent med å ta ut valpen;

  • etter den har sovet
  • etter den har spist/drukket
  • etter den har lekt/vært en del i bevegelse

Når hunden tisser eller gjør fra seg ute, roser du og gir en godbit. Ikke gjør noe vesen av det hvis det skjer et uhell inne. Forsøk heller å bli kjent med hvordan valpens bevegelser pleier å være før den tisser inne. De fleste valper vil begynne å snuse på gulvet og sirkle litt rundt. Noen ganger trekker valpen seg litt unna familien før den tisser. Ser du noen av disse momentene, og hvis det er en stund siden du og valpen har vært utendørs, så løft gjerne valpen forsiktig opp slik at den ikke får mulighet til å tisse før den er kommet utendørs.

Når du går ut for at valpen skal få tisse og gjøre ifra seg, hold deg gjerne først i nærheten av huset der dere bor. Etter at valpen har fått gjort sitt fornødne, kan man ta en liten snuserunde. Dette kan virke som en belønning for hunden din! Hvis du har tenkt deg en liten tur rundt kvartalet straks du kommer ut, kan det tenkes at valpen venter med å tisse til den komme inn igjen i huset. Forklaringen på dette er at noen valper unngår å sette fra seg lukt langt borte fra hjemmet sitt. Dette kan løses ved at du oppholder deg rolig rundt huset før du går inn igjen, slik at valpen da har sjansen til å gjøre fra seg.